Urteterapi

Av Are S. Thoresen
Veterinær akupunktør osteopat homeopat agronom


Med urteterapi menes at vi gir spesielt virkende urter til en pasient. Urtene gis ikke som en del av fòret eller maten; hensikten er å påvirke, stimulere eller dempe spesielle prosesser i kroppen. Urtene gis ut fra det samme tenkesettet -- den samme holistiske filosofi -- som de andre terapiene.

Urteterapi er den eldste formen for terapi vi har, og dens tradisjoner strekker deg flere årtusener tilbake i tiden. Svært meget av de erfaringene som var samlet i folkemedisinen i Europa gikk dessverre tapt med inkvisisjonen, så i dag er vi i stor grad henvist til å finne disse hemmelighetene på nytt. I områder hvor inkvisisjonen ikke hadde makt, er mye bevart, men kunnskapen om Europas lokale urter led stort under denne tiden. Det gjøres heldigvis i dag en hel del forskning på urtenes virkninger, særlig i Tyskland og Frankrike.

Om det gis spesifikke virkestoffer som er utvunnet fra plantene, som for eksempel digoxin (det virksomme stoffet i Revebjelle, som stimulerer hjertet), så regnes ikke dette som urteterapi. Dette regnes som vanlig konvensjonell medisin, og det gitte stoffet virker kun i egenskap av seg selv, som et farmakologisk preparat. Om vi gir hele planten, selve urten, så synes det som om virkningen kan bli en annen enn om vi gir det rene virkestoffet. Virkningen av en plante synes å bli noe mer helhetlig, og virker mer regulatorisk i organismen.

Urter stimulerer kroppens egne virkemekanismer på lignende måte som akupunktur eller homöopati. Denne effekten er ofte i likhet med akupunkturpunktene stimulerende eller dempende.

Urter som har en slik spesifikk stimulerende eller dempende virkning, er ofte urter som til dels er giftige, illesmakende, sterkt smakende eller har andre spesielle egenskaper.

I første rekke er det urter som inneholder eteriske oljer som brukes i terapi. Fra disse urtene kan vi gi eller tilberede urtemedisinen fra hele planten, bladene, blomstene, barken eller fra rota. Medisinen kan gis som te, som fórtilsetning, som eteriske oljer eller som vanndig eller alkoholisk uttrekk. Jeg har selv forsøkt en del med uttrekk av de eteriske oljene fra diverse urter, og dette har fungert bra. Jeg har da dryppet noen dråper av de eteriske oljene på en sukkerbit, og gitt denne en til tre ganger daglig. Dette vil de fleste dyr spise, særlig store dyr.

En generell dosering av urter, er til hest og ku en liten neve daglig. Til dyr som hunder og katter er det fra en klype til et par klyper. Av uttrekk (tinkturer) kan man gi 1 dråpe (av en 30% tinktur) pr. kilo kroppsvekt. Det blir fra fem dråper til små dyr, og opp til 600 dråper til ku og hest.

YinYang.Gold.White.w3.png